Răsturnare de situație cu banii din PNRR: de ce nu ne mai dă UE suma promisă la început

de: Mădălina Bahrim
02 04. 2023

Peste două miliarde de euro ar putea pierde România din PNRR, în mod paradoxal, tocmai pentru că economia noastră națională a evoluat bine în această perioadă.

Conform cifrelor oficiale, se pare că am reușit performanța de a ne redresa economic peste așteptări, iar acest lucru va determina Executivul la București să să propună oficialilor europeni responsabili pe tema fondurilor, o diminuarea a alocării din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu 2,1 miliarde de euro.

Pierdem o sumă colosală din PNRR

Din nefericire, regulamentul convenit pe tema PNRR nu ne dă de ales. Totuși, trebuie să ne bucure faptul că nu am intrat în recesiune, chiar dacă acum pierdem o alocare substanțială. Este mult mai importantă performanța economiei noastre, în detrimentul fondurilor de la UE.

„Conform Regulamentului European 241/2021, statele membre au avut o alocare aferentă finanţării nerambursabile (granturilor) stabilită la nivelul anului 2020, din care 30% din valoarea acesteia a fost actualizată în iunie 2022, conform comunicării Comisiei Europene de la momentul respectiv, în conformitate cu prevederile articolului art. 11, alin (2): ‘Calculul contribuţiei financiare maxime prevăzute la alineatul (1) litera (b) se actualizează până la 30 iunie 2022 pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective în ceea ce priveşte variaţia PIB-ului real în 2020 şi variaţia agregată a PIB-ului real în perioada 2020-2021’. Astfel, Comisia Europeană a publicat în iunie 2022 sumele actualizate ale granturilor pentru toate statele membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Această actualizare are loc deoarece 30% din valoarea maximă iniţială a grantului s-a bazat, parţial, pe creşterea PIB-ului real estimată în previziunile economice din toamnă 2020 şi, conform Regulamentului European, aceasta a trebuit actualizată pe baza datelor Eurostat actuale, până la 30 iunie 2022.

Pentru a intra în vigoare aceste modificări, pentru toate statele membre vor trebui adoptate noi decizii de punere în aplicare a Consiliului actualizate, în conformitate cu prevederile articolului 18, alin. (2) din regulamentul 241/2020: ‘După ce Comisia pune la dispoziţie pentru alocare cuantumul menţionat la articolul 12 alineatul (3), un stat membru poate actualiza şi transmite planul de redresare şi rezilienţă menţionat la alineatul (1) de la prezentul articol pentru a ţine seama de contribuţia financiară maximă actualizată calculată în conformitate cu articolul 11 alineatul (2)”, explică oficialii guvernamentali.